Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Chardonnay στις 22 του Μάη (την Πέμπτη πριν την τελευταία Δευτέρα κάθε Μάη), μοιραζόμαστε μαζί σου 10 ενδιαφέρουσα facts για την πιο αναγνωρίσιμη λευκή ποικιλία σταφυλιού με τους απανταχού fans και τα καταπληκτικά κρασιά!
Το Chardonnay είναι πολύ-φυτεμένο, θριαμβεύοντας σε όλες τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου. Το σταφύλι του είναι ευπροσάρμοστο, ουδέτερο και ανθεκτικό, γι’ αυτό και το αγαπούν ιδιαίτερα οι οινοπαραγωγοί.
Το βουτυρένιο προφίλ του δεν είναι «φυσικό», μιας και το Chardonnay ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην ανθρώπινη παρέμβαση. Batonnage (ανάδευση με οινολάσπες), μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε δρυ αυξάνουν τη λιπαρότητα στο Chardonnayκαι δίνουν αρώματα ζύμης, βουτύρου, κρέμας, καπνού και βανίλιας.
Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier είναι οι τρεις κατεξοχήν ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του δημοφιλούς αφρώδους οίνου. Μάλιστα, στις Blanc de Blancs σαμπάνιες είναι το μοναδικό σταφύλι που χρησιμοποιείται.
Φύσει εύρωστο και εύπλαστο, το ουδέτερο αρωματικά Chardonnay έχει την ικανότητα γίνεται “καθρέφτης” του τόπου, του εδάφους και της οινοποίησης.
Το Chardonnay είναι γενετικός απόγονος του Pinot Noir και του Gouais Blanc, ενός σχεδόν ξεχασμένου σταφυλιού που πιθανόν εισήχθη από ρωμαίους αγρότες.
Καμία άλλη λευκή ποικιλία δεν έχει καταφέρει να έχει τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία όσο το Chardonnay.
Αν δεις ετικέτα που λέει “Chablis”, να ξέρεις: είναι πάντα Chardonnay από τη βόρεια Βουργουνδία και χωρίς δρύινη παλαίωση. Ξηρό, τραγανό και mineral.
Σε ψυχρά κλίματα, το Chardonnay βγάζει εσπεριδοειδή (κίτρο και λεμόνι), πράσινο φρούτα (μήλο και αχλάδι) και mineral χαρακτήρα. Σε ζεστά και πιο ήπια κλίματα, στο γευστικό του προφίλ πρωταγωνιστούν τα τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς, το mango και η μπανάνα.
Τέλη της δεκαετίας του ’90, εμφανίστηκε το σλόγκαν «Οτιδήποτε εκτός από Chardonnay» με σκοπό να υποδηλώσει την αντίδραση των καταναλωτών στο Chardonnay με την έντονη βουτυρώδη γεύση και τα αρώματα δρυός, το οποίο κυριαρχούσε στην αγορά του οίνου (ειδικά στην Καλιφόρνια). Οι πωλήσεις των «επιτηδευμένων» και «μονότονων» Chardonnay έπεσαν και οι οινοπαραγωγοί αναθεώρησαν τις τεχνικές παραγωγής και ωρίμανσης.
Πολλοί σερβίρουν το Chardonnay πολύ πιο παγωμένο απ’ όσο πρέπει, κάτι που «κρύβει» τα αρώματα και τη δομή του. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 10-12 °C.
Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις τα νέα μας και τις αποκλειστικές προσφορές.