SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Chardonnay

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Chardonnay

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Chardonnay στις 22 του Μάη (την Πέμπτη πριν την τελευταία Δευτέρα κάθε Μάη), μοιραζόμαστε μαζί σου 10 ενδιαφέρουσα facts για την πιο αναγνωρίσιμη λευκή ποικιλία σταφυλιού με τους απανταχού fans και τα καταπληκτικά κρασιά!

Καλλιεργείται σχεδόν παντού

Το Chardonnay είναι πολύ-φυτεμένο, θριαμβεύοντας σε όλες τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου. Το σταφύλι του είναι ευπροσάρμοστο, ουδέτερο και ανθεκτικό, γι’ αυτό και το αγαπούν ιδιαίτερα οι οινοπαραγωγοί.

Μοσχοβολά βούτυρο και brioche

Το βουτυρένιο προφίλ του δεν είναι «φυσικό», μιας και το Chardonnay ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην ανθρώπινη παρέμβαση. Batonnage (ανάδευση με οινολάσπες), μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε δρυ αυξάνουν τη λιπαρότητα στο Chardonnayκαι δίνουν αρώματα ζύμης, βουτύρου, κρέμας, καπνού και βανίλιας.

Είναι βασικό σταφύλι της σαμπάνιας

Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier είναι οι τρεις κατεξοχήν ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του δημοφιλούς αφρώδους οίνου. Μάλιστα, στις Blanc de Blancs σαμπάνιες είναι το μοναδικό σταφύλι που χρησιμοποιείται.

Θεωρείται “ουδέτερη” ποικιλία που αντανακλά το terroir

Φύσει εύρωστο και εύπλαστο, το ουδέτερο αρωματικά Chardonnay έχει την ικανότητα γίνεται “καθρέφτης” του τόπου, του εδάφους και της οινοποίησης.

Προήλθε από τυχαίο ζευγάρωμα

Το Chardonnay είναι γενετικός απόγονος του Pinot Noir και του Gouais Blanc, ενός σχεδόν ξεχασμένου σταφυλιού που πιθανόν εισήχθη από ρωμαίους αγρότες.

Είναι business icon

Καμία άλλη λευκή ποικιλία δεν έχει καταφέρει να έχει τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία όσο το Chardonnay.

To Chablis είναι πάντα Chardonnay

Αν δεις ετικέτα που λέει “Chablis”, να ξέρεις: είναι πάντα Chardonnay από τη βόρεια Βουργουνδία και χωρίς δρύινη παλαίωση. Ξηρό, τραγανό και mineral.

Η θερμοκρασία κάνει τη διαφορά

Σε ψυχρά κλίματα, το Chardonnay βγάζει εσπεριδοειδή (κίτρο και λεμόνι), πράσινο φρούτα  (μήλο και αχλάδι) και mineral χαρακτήρα. Σε ζεστά και πιο ήπια κλίματα, στο γευστικό του προφίλ πρωταγωνιστούν τα τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς, το mango και η μπανάνα.

Το κίνημα ABC: “Anything But Chardonnay”

Τέλη της δεκαετίας του ’90, εμφανίστηκε το σλόγκαν «Οτιδήποτε εκτός από Chardonnay» με σκοπό να υποδηλώσει την αντίδραση των καταναλωτών στο Chardonnay με την έντονη βουτυρώδη γεύση και τα αρώματα δρυός, το οποίο κυριαρχούσε στην αγορά του οίνου (ειδικά στην Καλιφόρνια). Οι πωλήσεις των «επιτηδευμένων» και «μονότονων» Chardonnay έπεσαν και οι οινοπαραγωγοί αναθεώρησαν τις τεχνικές παραγωγής και ωρίμανσης.

Πίνεται συχνά πολύ κρύο

Πολλοί σερβίρουν το Chardonnay πολύ πιο παγωμένο απ’ όσο πρέπει, κάτι που «κρύβει» τα αρώματα και τη δομή του. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 10-12 °C.

Cellar’s Choice

VINCENT GIRARDIN BL. BOURGOGNE CHARDONNAY CUVEE ST. VINCENT 2022 0.75LT
TYRRELL’S OLD WINERY CHARDONNAY
RETHORE DAVY PARCELLES CHARDONNAY
ROMBAUER CHARDONNAY CARNEROS
LAPIS LUNA CHARDONNAY
BABYDOLL CHARDONNAY

Δείτε ακόμα

Κέρδισε Έκπτωση 10% στις τιμές των κρασιών στην πρώτη σου αγορά!

Χρησιμοποίησε τον κωδικό που θα λάβεις και το email εγγραφής

Όνομα:

Ημερομηνία γέννησης: