10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Sauvignon Blanc!
Το Sauvignon Blanc προέρχεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από τις περιοχές του Μπορντό και την κοιλάδα του Λίγηρα. Ευρέως συναντάται, επίσης, στη Νέα Ζηλανδία, στη Νότια Αφρική, στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα, θα συναντήσεις φυτεύσεις, κυρίως, στη Δράμα, στη Φλώρινα και στην Καβάλα.
Το όνομα του σημαίνει “άγριο λευκό” [ < sauvage (άγριος) + blanc (λευκός)].
Γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου.
Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελούνται από την παλαίωση σε βαρέλι (π.χ. Fumé Blanc), τα περισσότερα Sauvignon Blanc δεν “περνούν” από βαρέλι.
Ούσα ευαίσθητη στο βοτρύτη και στην ευγενή σήψη, η ποικιλία του Sauvignon Blanc συμμετέχει μαζί με το Semillon στην παραγωγή εξαιρετικών γλυκών κρασιών, όπως τα Sauternes.
Το χρώμα του κυμαίνεται από ωχρό λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες (ειδικά όταν είναι φρέσκο) μέχρι βαθύ χρυσαφί σε περιπτώσεις γλυκών κρασιών με υπερωρίμανση. Το σώμα του είναι, συνήθως, μέτριο κι η οξύτητά του υψηλή.
Φύσει φρουτώδες και φυτικό στην αρωματική του παλέτα, το Sauvignon Blanc δίνει ως κυρίαρχα πρωτογενή αρώματα τα εσπεριδοειδή (lime, grapefruit), το πράσινο μήλο, τα τροπικά φρούτα, το γρασίδι, το σπαράγγι, την πράσινη πιπεριά και την κιμωλία. Κατά την οινοποίηση και την ωρίμανση σε βαρέλι, θα βρεις στο γευστικό του προφίλνότες από γιαούρτι, λευκά άνθη, βανίλια, toast και μέλι.
Ο έντονα φυτικός χαρακτήρας της ποικιλίας οφείλεται κυρίως στις μεθοξυπηραζίνες, αρωματικές ενώσεις που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποικιλίας.
Προτείνεται να καταναλώνεται φρέσκο, ιδανικά μέσα στα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του, ώστε να διατηρηθούν ζωντανά τα έντονα αρωματικά φυτικά και φρουτώδη στοιχεία του. Εξαίρεση αποτελούν οι ετικέτες με δυνατότητα παλαίωσης.
Είναι από τις πολύ ευέλικτες ποικιλίες στο φαγητό χάρη στην τραγανή της οξύτητα, στα φυτικά της αρώματα και στη συνήθη ορυκτότητά της. Έτσι, συνδυάζεται άψογα με: θαλασσινά, όστρακα και ψητό ή ωμό ψάρι (ceviche, carpaccio, sushi), πράσινες σαλάτες με vinaigrette, σπαράγγια και αγκινάρες (δύσκολα για άλλα κρασιά), λευκά μαλακά τυριά (ιδιαίτερα με το κατσικίσιο), λεμονάτα πιάτα αλλά και ελαφριά πιάτα κοτόπουλου ή χοιρινού. Στην περίπτωση δε ενός βαρελάτου Fumé Blanc, ακόμα και πιο λιπαρά πιάτα, όπως μία μακαρονάδα με κρεμώδη σάλτσα ή γαρίδες σοτέ με βούτυρο, είναι ιδανικές επιλογές.