SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζεστού Κρασιού

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζεστού Κρασιού

Στις 3 Μαρτίου, οι λάτρεις του κρασιού και οι λάτρεις του χειμώνα συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την National Mulled Wine Day, μια ευκαιρία αφιερωμένη στην πλούσια, αρωματική απόλαυση που είναι γνωστή ως ζεστό κρασί. Αυτός ο ετήσιος εορτασμός αποτίει φόρο τιμής σε ένα ποτό που είναι γεμάτο ιστορία, παράδοση και συνδέεται άρρηκτα με την χειμωνιάτικη ζεστασιά.

Το ζεστό κρασί, γνωστό και ως καρυκευμένο κρασί, έχει ένα ιστορικό παρελθόν που χρονολογείται αιώνες πίσω. Η προέλευσή του ανάγεται στην αρχαιότητα, όταν το κρασί θερμαινόταν και εμποτιζόταν με μπαχαρικά, βότανα και φρούτα ως μέσο διατήρησης και ενίσχυσης της γεύσης του. Σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, από τα κάστρα της Αγγλίας μέχρι τις ταβέρνες της Γερμανίας, το ζεστό κρασί έγινε βασικό συστατικό κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες, προσφέροντας παρηγοριά και ευθυμία σε όλους όσους το απολάμβαναν.

Η πρακτική του ζεστού κρασιού εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, με κάθε περιοχή να προσθέτει τη δική της μοναδική πινελιά στη συνταγή. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ζεστό κρασί ήταν παραδοσιακά γνωστό ως “wassail” και απολαμβανόταν συχνά κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Εν τω μεταξύ, στη Σκανδιναβία, οι παραλλαγές του ζεστού κρασιού που ονομάζονταν “glögg” ήταν αρωματισμένες με αμύγδαλα, σταφίδες και μια γενναιόδωρη δόση aquavit.

Σήμερα, το ζεστό κρασί συνεχίζει να γοητεύει τους ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο, με αμέτρητες παραλλαγές και προσαρμογές που απολαμβάνονται σε όλους τους πολιτισμούς και τις ηπείρους. Είτε πρόκειται για την πικάντικη ζεστασιά του γαρύφαλλου και της κανέλας στη Γερμανία, είτε για τις εσπεριδοειδείς νότες της φλούδας πορτοκαλιού και του αστεροειδούς γλυκάνισου στη Γαλλία, είτε για τις εξωτικές γεύσεις του κάρδαμου και του τζίντζερ στην Ινδία, το ζεστό κρασί παραμένει μια αγαπημένη χειμερινή απόλαυση που ξεπερνά σύνορα και παραδόσεις.

Η Εθνική Ημέρα Ζεστού Κρασιού αποτελεί υπενθύμιση των απλών απολαύσεων που βρίσκει την παρέα των αγαπημένων μας προσώπων, συγκεντρωμένων γύρω από μια αχνιστή κατσαρόλα με καρυκευμένο κρασί.

Πέρα από τη νόστιμη γεύση και το άρωμά του, το ζεστό κρασί κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών για την ικανότητά του να προκαλεί αναμνήσεις από εορταστικές συγκεντρώσεις, ζεστά βράδια δίπλα στη φωτιά και πολύτιμες στιγμές που μοιράζονται με φίλους και οικογένεια. Είναι ένα ρόφημα που ενσαρκώνει το πνεύμα της συντροφικότητας και τη χαρά των απλών απολαύσεων, υπενθυμίζοντάς μας να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή και να αγκαλιάζουμε τη ζεστασιά της εποχής.

Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για Glühwein, το παραδοσιακό ζεστό κρασί των Ευρωπαίων:

Συστατικά:

Οδηγίες παρασκευής:

  1. Ρίξτε το κόκκινο κρασί σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αποφύγετε να βράσετε το κρασί, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση.
  2. Προσθέστε τη ζάχαρη στο κρασί, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  3. Τοποθετήστε τα γαρύφαλλα στις φέτες πορτοκαλιού, τρυπώντας τη φλούδα με το αιχμηρό άκρο κάθε γαρύφαλλου.
  4. Τοποθετήστε τις φέτες πορτοκαλιού με τα γαρύφαλλα, τα ξυλάκια κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο στην κατσαρόλα με το μείγμα κρασιού και ζάχαρης.
  5. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει απαλά σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να εμποτιστούν οι γεύσεις.
  6. Εάν χρησιμοποιείτε κονιάκ ή ρούμι, ανακατέψτε το στο Glühwein λίγο πριν το σερβίρισμα για μια επιπλέον ώθηση ζεστασιάς και βάθος γεύσης.
  7. Μόλις ζεσταθεί και εμποτιστεί με τα μπαχαρικά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Σουρώστε το Glühwein για να απομακρύνετε τα μπαχαρικά και τις φέτες πορτοκαλιού ή, αν προτιμάτε, αδειάστε το κατευθείαν σε πυρίμαχα ποτήρια.
  9. Σερβίρετε το Glühwein ζεστό, γαρνιρισμένο με επιπλέον φέτες πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλας ή αστεροειδή γλυκάνισο, αν θέλετε.

    Extra tip: Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με πρόσθετα συστατικά όπως ξύσμα λεμονιού, τζίντζερ ή κάρδαμο για μια μοναδική εκδοχή αυτής της παραδοσιακής συνταγής.

Δείτε ακόμα