SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Gin.

5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Gin.

Martini, Negroni, G&T, Brumble, είναι μερικά από τα πιο γνωστά ποτά που μπορούμε να παραγγείλουμε σε ένα μπαρ.

Kανένα παραγόμενο gin δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στα συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα αποστακτήριο. Ορισμένα αποστακτήρια έχουν ως βάση μόνο 3-4 βοτανικά αρώματα, ενώ άλλα όπως για παράδειγμα το σκωτσέζικο gin Botanist έχει 22 βότανα. Οι γεύσεις επίσης είναι εκατοντάδες, από αγγούρι και ροδοπέταλα για το Hendricks από τη Σκωτία, άρκευθος και άνθη εσπεριδοειδών για το Grace από την Ελλάδα, λεμονόχορτο, μαύρο πιπέρι και κόριανδρο για το Opihr από την Αγγλία, αγιόκλιμα, πορτοκάλι και μάνγκο για το Citadelle από τη Γαλλία κ.ο.κ.

Το θέμα είναι ότι πίσω από το αγαπημένο σε πολλούς, Gin υπάρχουν 5+1 πράγματα που δε ξέραμε.

Και ίσως πολλά περισσότερα cocktail.

  1. Το τζιν δεν είναι Αγγλικό

Αν και δεν υπάρχει τίποτα πιο αγγλικό από ένα Gin & Tonic και μερικά από τα πιιο διάσημα τζιν που υπάρχουν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Gin προήρθε αρχικά από την Ολλανδία. Συναντήθηκε από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου τον 17ο αιώνα στην Ολλανδία, όταν οι Ολλανδοί στρατιώτες έπιναν το “Jenever”, ένα φαρμακευτικό ποτό για να ενισχύσουν το ηθικό τους πριν πάνε στη μάχη. Τότε γεννήθηκε και ο όρος “Dutch Courage” το οποίο όμως οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που το έφεραν στη παραγωγή. Χρειάστηκαν άλλα 150 χρόνια για να δημιουργήσουν τη δική του εκδοχή.

  1. Έχει τη δική του Μέρα!

Η παγκόσμια ημέρα Gin ή αλλιώς World Gin Day είναι στις 12 Ιουνίου 2021. Ένας ακόμα λόγος για να γιορτάσουμε το αγαπημένο μας ποτό!

  1. Το London Dry Gin δεν παράγεται πάντα στο Λονδίνο.

Τα Τζιν σε αντίθεση με όλα τα οινοπνευματώδη ποτά (Κονιάκ, Ουίσκι, Τεκίλα κ.α.) δεν έχουν τους ίδιους γεωγραφικούς περιορισμούς. Από τα London Dry Gin που παράγονται παγκοσμίως μόνο ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής γίνεται πραγματικά στο Λονδίνο. Ωστόσο, υπάρχουν και 13 τζιν που έχουν όντως «γεωγραφική ένδειξη». Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Plymouth Gin, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο στο Plymouth της Αγγλίας από το 1793.

  1. Χρησιμοποιήθηκε ως Φάρμακο.

Το Βασιλικό Ναυτικό συνήθιζε να το χρησιμοποιεί σε ανάμιξη με lime για να καταπολεμήσουν το σκορβούτο (εξ ου και ο όρος για τους Βρετανούς ως limey’s). Κατά τη Βικτωριανή εποχή, τα στρατεύματα στην Ινδία, κινδύνευαν από ελονοσία και για αυτό το λόγο τους χορηγούταν κινίνη. Παρά το γεγονός ότι αναμειγνυόταν σε tonic water, η γεύση συνέχιζε να είναι αποκρουστική. Γι’ αυτό το λόγο οι στρατιώτες πρόσθεταν και μια δόση gin. Και κάπου εκεί γεννήθηκε το πλέον αγαπημένο μας G&T (Gin & Tonic).

  1. Πληρώθηκε σε χρυσό.

Οι πρώτοι Αυστραλοί άποικοι πλήρωσαν για την εισαγωγή Gordon’s London Dry Gin σε σκόνη χρυσού.

  1. Υπάρχει ο Gin Man. Ο άνθρωπος που γνωρίζει το τζιν καλύτερα από όλους.

Το όνομα του, Desmond Payne και είναι σήμερα ο Master Distiller της Beefeater. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση για περισσότερα από 17 χρόνια, ενώ παλαιότερα κατείχε την ίδια θέση στο Plymouth και έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην παραγωγή καλού τζιν από οποιονδήποτε άλλο.

Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του Beefeater 24, εισάγοντας το τσάι στη διαδικασία της απόσταξης

Δείτε ακόμα