Για να συνεχίσετε την πλοήγηση σας στο site παρακαλούμε επιβεβαιώστε ότι είστε άνω των 18 ετών

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100€

* εκτός δώρων

Στην Oak Cava θα βρείτε πάνω από 1500 ετικέτες κρασιών. Chardonnay, merlot, syrah, ξινόμαυρο, pinot noir, μαλαγουζιά και άλλα. Παραγγείλτε online εύκολα και γρήγορα.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ

Ανακαλύψτε την μεγάλη ποικιλία ποτών της OAK Cava. Βότκα, τζιν, τεκίλα, ρούμι, κονιάκ και μπράντυ. Grey Goose, Patron, Bacardi, Hendrix, Metaxa, Remy Martin

ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΑ

Διαλέξτε μοναδικά ουίσκι από όλο τον κόσμο. Παραγγείλτε online ξεχωριστά ιρλανδέζικα, σκωτσέζικα, ιαπωνικά και αμερικάνικα ουίσκι. Macallan, Jameson, Famous

ΟΛΑ ΑΠΟ ΟΥΙΣΚΙ

Στην OAK Cava θα βρείτε μπύρες από όλο τον κόσμο. Παραγγείλτε online lager, pilsner, ale, weiss, stout από όλες τις μάρκες. Paulaner, Leffe, Estrella, Corona

ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΠΥΡΑ

Mεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα πούρα κάθε μεγέθους, σχήματος και διαμέτρου τα οποία συντηρούνται σε ιδανικές συνθήκες ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το μοναδικό άρωμα και η γεύση τους.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΟΥΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΩΡΟ

ΟΛΑ ΑΠΟ ΔΩΡΑ

Στην Oak Cava θα βρείτε πάνω από 1500 ετικέτες κρασιών. Chardonnay, merlot, syrah, ξινόμαυρο, pinot noir, μαλαγουζιά και άλλα. Παραγγείλτε online εύκολα και γρήγορα.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Home

Το γλυκό κρασί και πως παρασκευάζεται.

Το γλυκό κρασί και πως παρασκευάζεται.
4 Ιουνίου 2021

Το γλυκό κρασί και πως παρασκευάζεται.

Για εσένα που σου αρέσει μόνο το γλυκό κρασί ,για σένα που το θέλεις ως digestif ή για σένα που σου αρέσει να δοκιμάζεις, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς παρασκευάζεται?

‘Όλη η αλήθεια παρακάτω, γιατί όχι, δεν παρασκευάζεται με την προσθήκη ζάχαρης.

από τη Δέσποινα Κ.Σ.

Ας ξεκινήσουμε με  στοιχειώδη θεωρία και βασικές μεθόδους παρασκευής:

Ημίξηρος: 10 γραμμάρια ανά λίτρο της περιεκτικότητας σε σάκχαρα

Ημίγλυκος: δεν ξεπερνά τα 45 γραμμάρια ανά λίτρο

Γλυκός: ξεπερνά τα 45 γραμμάρια ανά λίτρο

 

Ευγενής Σήψη/Noble Rot

Μην σας τρομάζει η λέξη.Όχι , δεν θα πάθετε τίποτα!!

Με αυτή την μέθοδο φτιάχνονται ίσως τα καλύτερα γλυκά κρασιά κατά την γνώμη μου.

Αλλά ας εξηγήσω πρώτα τι ακριβώς εννοώ. Αυτός λοιπόν ο θαυματουργός ιθύνων μύκητας που προκαλεί την ευγενή σήψη, λέγεται βοτρύτης (Botrytis cinerea). Για να δημιουργηθεί αυτή η συνθήκη χρειάζονται τρία μαγικά συστατικά:

Πρωινή ομίχλη, ηλιόλουστα μεσημέρια και βραδινή υγρασία με αποτέλεσμα ο μύκητας να προσβάλλει επιδερμικά τα σταφύλια.Επόμενο στάδιο είναι η αφυδάτωση του σταφυλιού  και την μεταβολή οξέων σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σακχάρων.Τόσο απλά.

Παραθέτω ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ γλυκά κρασιά που έχουν οινοποιηθεί με σταφύλια ευγενής σήψης.

Oremus Tokaji Aszú

Château d'Yquem από το Sauternes

Διακοπή Ζύμωσης

Μία μέθοδος παραγωγής γλυκού κρασιού ,είναι η διακοπή ζύμωσης. Αφαιρώντας με ένα ειδικά διαμορφωμένο φίλτρο τις ζύμες σιγουρευόμαστε  ότι δεν υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι και η αιτία μετατροπής της ζάχαρης σε αλκοόλ.

Με αυτή την μέθοδο δημιουργείται ένα κρασί με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

Πολλά off-dry κρασιά παρασκευάζονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Dr Loosen Wurzgarten Riesling Kabinett

Weil Rheingau Riesling Tradition

Ενισχυμένος Οίνος/Fortified Wine

Ίσως η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό μέθοδος.

Κλασική οινοποίηση που οι ζύμες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλη.

Και εδώ είναι το τρίκ στους ενισχυμένους και θα το καταγράψω όσο πιο απλά μπορώ.

Πριν ξεκινήσει η ζύμωση γίνεται η προσθήκη καθαρής αλκοόλης ή μπράντι  με αποτέλεσμα η σκόπιμη διακοπή ζύμωσης.Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι αλκοολικοί βαθμοί και έχουμε ένα εξαιρετικά γλυκό κρασί.

Fonseca 40 y.o. Aged Tawny Port

Peter Lehman The King Port

 

Λιαστός Οίνος/Sun dried

Ωδή στην παράδοση και κυρίως Ελληνική. Τεχνική φαντασμαγωρική ,που τα σταφύλια λιάζονται στις ειδικές λιάστρες για ώρες ή και μέρες για να αποστραγγιστεί τελείως οποιαδήποτε υπόνοια υγρασίας αλλά και την αύξηση περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε υπερσυμπυκνωμένα κρασιά με υψηλές οξύτητες και σαφώς μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Καποιες ναυαρχίδες παρακάτω:

Santo Wines Vinsanto

Samos Nectar

 

΄Οψιμος Τρυγητός /Late Harvest

Σε αυτήν εδώ την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια ¨προγραμματισμένη καθυστέρηση του τρύγου.Η διάρκεια αυτή, μπορεί να πάρει μέρες ή και μήνες με αποτέλεσμα τα τσαμπιά να υπερ ωριμάσουν πάνω στο αμπέλι και με συγκομιδή χειρωνακτική, όταν φτάσει η κατάλληλη καιρική στιγμή.Αν και οι Αλσατοί και Γερμανοί φαίνεται να παίρνουν τα πρωτεία στους όψιμους τρύγους,εγώ αποφάσισα να σας βάλω τρία αγαπημένα μου ελληνικά.

Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Late harvest

Κτήμα Άλφα Ωμέγα

ΕΟΣ Σάμου Grand Cru

 

 

*extra tip bonus:για να μπορέσει ένα κρασί να μπει στην κατηγορία των γλυκών κρασιών, επιβάλλεται νομοθετικά να περιέχει περισσότερα από 45γρ. σακχάρων ανά λίτρο.

*tip bonus 2 :Εάν ένα γλυκό κρασί έχει μεγαλύτερο από 16% αλκοολικούς βαθμούς,τότε ανήκει στην κατηγορία των ενισχυμένων κρασιών.

Διαβάστε ακόμα
27 Μαΐου 2021

Ελληνικό Κρασί:

Όλα όσα χρειάζεται να ...
19 Απριλίου 2021

5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Gin.

Martini, Negroni, G&T, Brumble, είναι μερικά από τα πιο γνωστά ποτά που μπορούμε να παραγγείλουμε ...
MENU