Για να συνεχίσετε την πλοήγηση σας στο site παρακαλούμε επιβεβαιώστε ότι είστε άνω των 18 ετών

0

0,0000 €

Shopping cart is empty

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100€

* εκτός δώρων

Στην Oak Cava θα βρείτε πάνω από 1500 ετικέτες κρασιών. Chardonnay, merlot, syrah, ξινόμαυρο, pinot noir, μαλαγουζιά και άλλα. Παραγγείλτε online εύκολα και γρήγορα.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ

Ανακαλύψτε την μεγάλη ποικιλία ποτών της OAK Cava. Βότκα, τζιν, τεκίλα, ρούμι, κονιάκ και μπράντυ. Grey Goose, Patron, Bacardi, Hendrix, Metaxa, Remy Martin

ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΑ

Διαλέξτε μοναδικά ουίσκι από όλο τον κόσμο. Παραγγείλτε online ξεχωριστά ιρλανδέζικα, σκωτσέζικα, ιαπωνικά και αμερικάνικα ουίσκι. Macallan, Jameson, Famous

ΟΛΑ ΑΠΟ ΟΥΙΣΚΙ

Στην OAK Cava θα βρείτε μπύρες από όλο τον κόσμο. Παραγγείλτε online lager, pilsner, ale, weiss, stout από όλες τις μάρκες. Paulaner, Leffe, Estrella, Corona

ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΠΥΡΑ

Mεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα πούρα κάθε μεγέθους, σχήματος και διαμέτρου τα οποία συντηρούνται σε ιδανικές συνθήκες ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το μοναδικό άρωμα και η γεύση τους.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΟΥΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΩΡΟ

ΟΛΑ ΑΠΟ ΔΩΡΑ

Στην Oak Cava θα βρείτε πάνω από 1500 ετικέτες κρασιών. Chardonnay, merlot, syrah, ξινόμαυρο, pinot noir, μαλαγουζιά και άλλα. Παραγγείλτε online εύκολα και γρήγορα.

ΟΛΑ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Home

Κόκκινο κρασί: Mε τι να το συνδυάσετε και τι να προσέξετε!

Κόκκινο κρασί: Mε τι να το συνδυάσετε και τι να προσέξετε!
13 Ιουλίου 2021

Κόκκινο κρασί: Mε τι να το συνδυάσετε και τι να προσέξετε!

Επειδή οι τελευταίες εβδομάδες η θερμοκρασία έχει  χτυπήσει στο “κόκκινο”, σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία να σας προτείνω κόκκινα  καλοκαιρινά κρασιά τι να προσέξετε  και πως μπορείτε  να τα συνδυάσετε με το φαγητό.

Κείμενο: Δ.Κ.Σπυριδάκη

Αρχικά, πάμε όλοι μαζί να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει μόνο με κόκκινο κρέας.

Ωραία, τώρα που έφυγε αυτό το βάρος από την μέση, μπορούμε να συνεχίσουμε ανάλαφρα το άρθρο μας.

 

Σωστό Ποτήρι

Τώρα θα μου πεις, που να το βρω το σωστό ποτήρι βρε Δέσποινα? Και έχεις δίκιο.

Δυστυχώς δεν είναι όλα τα εστιατόρια/ταβέρνες/μπαρ εξοπλισμένα με τα σωστά ποτήρια.

Και εδώ να πούμε ότι όλα έχουν την στιγμή τους.

Ήξερες όμως ότι μπορείς να “βοηθήσεις” ένα κρασί με το σωστό ποτήρι?

Γνωρίζεις ότι με την σωστή επιλογή ποτηριού μπορείς να απολαύσεις στο έπακρο?

Επίλεξε ένα  ποτήρι με μεγαλύτερη επιφάνεια. Αυτό θα βοηθήσει το οξυγόνο να εισχωρήσει άνετα στο ποτήρι  με αποτέλεσμα να βοηθήσει το κρασί να εκφράσει το αρωματικό του προφίλ.

Για παράδειγμα ένα Ξινόμαυρο   ή ένα Pinot Noir χρειάζεται ποτήρι με φαρδύ χείλος για μέγιστη ισορροπία.

Ένα Cabernet Sauvignon ένα Merlot ή ένα Αγιωργίτικο χρειάζονται ποτήρι με μεγάλη καμπύλη και  στενό χείλος για την μεγαλύτερη έμφαση στο φρούτο.

Τώρα ξέρεις!

Καπνός

Εάν χρειάζεται κάτι να προσέξετε για το κόκκινο κρασί, ισχύει ότι ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά με μια μικρή εξαίρεση για το τσιγάρο.

Εκτός ότι κάνει κακό στην υγεία μας -σας μιλάει πρώην καπνίστρια εδώ- κάνει επίσης κακό στην όσφρηση σας αλλά και στην γεύση σας. Ο καπνός του τσιγάρου και του πούρου υπερκαλύπτει όλες τις λεπτεπίλεπτες νότες ενός κρασιού.

Τόσο στο άρωμα του και άλλο τόσο στην γεύση του.

Με την συνάθροιση των παραπάνω, καταλαβαίνετε πως δεν γεύεστε το κρασί στο 100% του εάν καπνίζετε συνοδευτικά.

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος

Αφού λοιπόν έχουμε διαλέξει το σωστό  ποτήρι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος.Και εδώ θα να ξανά καταρρίψουμε έναν άτυπο κανόνα.

Συνήθως, προτείνεται η θερμοκρασία δωματίου. Τι γίνεται όμως όταν αυτή είναι 20-24 βαθμούς τον χειμώνα και το καλοκαίρι να  ξεπερνά τους 35 βαθμούς εντός σπιτιού?

Τον χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ απλά, αντί να πιούμε κρασί σε θερμοκρασία σούπας, μπορούμε να βγάλουμε την φιάλη μας για περίπου 20 λεπτά στο μπαλκόνι μας.

Τώρα, το καλοκαίρι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μία σαμπανιέρα να την γεμίσουμε  με νερό και να βάλουμε λίγα παγάκια.Μετά από λίγο μπορούμε να καταναλώσουμε ευχάριστα - δροσερά το κρασί μας.

Συνδυασμός με φαγητό

Και τώρα το αγαπημένο μου σημείο.

Η πεπατημένη λέει: Κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας. Και δεν θα διαφωνήσω γιατί οι τανίνες ταιριάζουν εξαιρετικά με την πρωτεΐνη. Αλλά γιατί να εγκλωβιστώ σε αυτόν τον άτυπο κανόνα ενώ ξέρω ότι έχω άπειρους οινικούς συνδυασμούς?

Τα πλούσια και λιπαρά ψάρια και τα κόκκινα οστρακοειδή μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με ορισμένες ερυθρές ποικιλίες.

Τατάκι τόνου με σαλάτα παντζαριού με Λημνιώνα Ζαφειράκη 

Σαρδέλες στο φούρνο με ντομάτες και μυρωδικά με Oenops Raw

Ροφός ψητός με λευκές μελιτζάνες και ντομάτα με Dona Silvina Malbec Fresh

Μακαρονάδα με γαρίδες ή βασιλικό καβούρι και ξύσμα lime με Sandrone Barbera d’Alba

Ξιφίας στην γάστρα με λαχανικά με Λημνιό Κίκονες

Καβουροσαλάτα με Champy Bourgogne.

Διαβάστε ακόμα
30 Ιουλίου 2021

Oak Exclusivities

...
19 Ιουλίου 2021

Καλοκαίρι vs Ροζέ

  Εκεί, στο πίσω μέρος του μυαλού παίζει του Μηλιώκα και της Μάνου το: ''Ρούχα μαζί ...
MENU