SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
Μια πρόποση για το νέο έτος: Σαμπάνια για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι σας

Μια πρόποση για το νέο έτος: Σαμπάνια για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι σας

Καθώς το ρολόι χτυπά αντίστροφα για τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ο κόσμος αναμένει την άφιξη ενός νέου έτους. Η μετάβαση από το παλιό στο νέο γιορτάζεται συχνά με χαρά, ελπίδα και, φυσικά, σαμπάνια! Το αφρώδες χαρακτηριστικό αυτού του εορταστικού ποτού συμπληρώνει τέλεια την γιορτινή ατμόσφαιρα, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος των πρωτοχρονιάτικων πάρτι παγκοσμίως.

Η ιστορία της σαμπάνιας είναι τόσο συναρπαστική όσο και οι φυσαλίδες που χορεύουν σε κάθε ποτήρι. Με ρίζες στους γραφικούς αμπελώνες της περιοχής της Champagne στη Γαλλία, αυτός ο αφρώδης οίνος έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι ο μοναχός Dom Pérignon, ενώ επέβλεπε τα κελάρια κρασιού στο αβαείο Hautvillers, ανακάλυψε τυχαία τη μέθοδο για τη δημιουργία σαμπάνιας. Το επιφώνημά του, “Ελάτε γρήγορα, δοκιμάζω τα αστέρια!”, αποτυπώνει την ουσία αυτής της ανακάλυψης.

Αν και η συμβολή του μοναχού στην ανάπτυξη της σαμπάνιας θεωρείται σήμερα περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα, το όνομά του ζει σε έναν από τους πιο διάσημους οίκους σαμπάνιας, τον Dom Pérignon. Ο αναβρασμός που αρχικά προκάλεσε ανησυχία έγινε το σήμα κατατεθέν αυτού του αφρώδους οίνου, ξεχωρίζοντάς τον από τις άλλες ποικιλίες.

Η σαμπάνια οφείλει τον μοναδικό της χαρακτήρα στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής που είναι γνωστή ως méthode champenoise. Η σχολαστική ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών -Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier- συμβάλλει στην πολυπλοκότητα και το γευστικό προφίλ κάθε φιάλης.

Τύποι σαμπάνιας

Όταν πρόκειται να επιλέξετε την ιδανική σαμπάνια για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι σας, οι επιλογές σας είναι πολλές. Η σαμπάνια non-vintage, ένα μείγμα κρασιών από πολλά έτη, είναι μια αξιόπιστη επιλογή με σταθερό γευστικό προφίλ. Η σαμπάνια vintage, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται από σταφύλια που συγκομίστηκαν σε μία μόνο εξαιρετική χρονιά, προσφέροντας μια μοναδική και αποχρωματισμένη γεύση που αντανακλά τις συνθήκες της συγκεκριμένης χρονιάς.

Για όσους εκτιμούν μια πινελιά γλυκύτητας, οι σαμπάνιες demi-sec και sec προσφέρουν μια ευχάριστη αντίθεση με την ξηρότητα των πιο συνηθισμένων ποικιλιών brut. Η ροζέ σαμπάνια, με την κομψή ροζ απόχρωσή της, προσθέτει ρομαντική ατμόσφαιρα σε κάθε γιορτή. Η σαμπάνια κυκλοφορεί σε διάφορα στυλ, καθένα από τα οποία προσφέρει μια μοναδική αισθητηριακή εμπειρία. Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων βοηθάει να περιηγηθείτε στον κόσμο της αφρώδους σαμπάνιας με φινέτσα.

Blanc de Blancs: Μεταφράζεται ως “λευκό από τα λευκά”, αυτή η σαμπάνια παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια Chardonnay. Τείνει να είναι ελαφριά, τραγανή και χαρακτηρίζεται από νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών.

Blanc de Noirs: Σημαίνει “λευκό από τα μαύρα”, αυτή η σαμπάνια παρασκευάζεται από κόκκινα σταφύλια, συνήθως Pinot Noir ή Pinot Meunier. Έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο πλούσιο και στιβαρό γευστικό προφίλ με νότες κόκκινων φρούτων.

Prestige Cuvée: Η επιτομή της πολυτέλειας, αυτά είναι τα κρασιά-ναυαρχίδες των διάσημων οίκων σαμπάνιας. Παραδείγματα είναι η Dom Pérignon, η Cristal και η Krug Grande Cuvée. Αποτελούν συχνά τις καλύτερες εκφράσεις της τέχνης ενός οίκου σαμπάνιας και παράγονται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές.
Καθώς αποχαιρετούμε το παλιό και καλωσορίζουμε το νέο, η σαμπάνια γίνεται διαχρονικός σύντροφος στις γιορτές μας. Η πλούσια ιστορία της, οι ποικίλες επιλογές της και η sparkling γοητεία της την καθιστούν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του πρωτοχρονιάτικου πάρτι. Έτσι, καθώς υψώνετε το ποτήρι σας, οι φυσαλίδες στη σαμπάνια σας ας σημαίνουν χαρά, ευημερία και ένα λαμπερό μέλλον.

Στην υγειά του νέου έτους!

Δείτε ακόμα