SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
Ουίσκι Bushmills

Ουίσκι Bushmills

Μάθετε την ιστορία του πιο παλιού ιρλανδέζικου ουίσκι

Γεννημένο στη Βόρεια ακτή της Ιρλανδίας, το Bushmills είναι το παλαιότερο αποστακτήριο της χώρας με επίσημη άδεια παραγωγής από το 1608.

Το ιρλανδέζικο ουίσκι Bushmills γεννήθηκε στη Βόρεια ακτή της Ιρλανδίας, το Bushmills, όπου βρίσκεται το παλαιότερο αποστακτήριο της χώρας με επίσημε άδεια παραγωγής από το 1608.

Το όνομα προέρχεται από το συνδυασμό των μύλων (mills) που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Bush.

Για τους ίδιους, το bushmills είναι κάτι παραπάνω από ένα ουίσκι. Είναι το μέρος τους. Είναι το χωριό όπου οικογένειες και φίλοι δουλεύουν καθημερινά στο αποστακτήριο πάντα με σκοπό τη παραγωγή ενός από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο και όπως πολύ συχνά λένε «Χωρίς το χωριό δε θα υπήρχε ουίσκι και χωρίς το ουίσκι δε θα υπήρχε χωριό.

Για να παραχθεί ένα ουίσκι single malt απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση 100% βυνοποιημένου κριθαριού και η απόσταξη να πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο αποστακτήριο.

Έτσι λοιπόν, όταν το 1850, το Παλάτι αποφάσισε να επιβληθεί φόρος σε όσους απόσταζαν στην Ιρλανδία φορολογόντας το κριθάρι που χρησιμοποιούσαν. Ωστόσο η επιβολή του φόρου αυτού έμελε να αλλάξει για πάντα την ιστορία του Ιρλανδέζικου ουσίκι καθώς όλα τα αποστακτήρια στην Ιρλανδία, άρχισαν να αντικαθιστούν το κριθάρι με άλλους σπόρους όπως το καλαμπόκι ή και άλλους κατώτερης κατηγορίας και την αρχή της δημιουργίας των blended whiskeys. Αυτό όμως δεν συνέβει με το αποστακτήριο Bushmills καθώς συνέχισε να χρησιμοποιεί 100% βυνοποιημένο κριθάρι ενώ χαρακτηριστικό τους είναι πως διατηρούν την ίδια μέθοδο παραγωγής τριπλής απόσταξης σε pot still – Pot Distillation – , από το 1784.

To 1885 μια καταστροφική πυρκαγιά καταστρέφει το Παλιό Αποστακτήριο. Τίποτα όμως δεν σταμάτησε τους ιδιοκτήτες αλλά και τους εργαζόμενους από το να φτιάξουν ένα νέο στην ίδια ακριβώς θέση με σκοπό την ανταπόκριση στη ζήτηση της Αμερικάνικης Αγοράς.

Λίγο αργότερα θα έρθουν οι παγκόσμιες διακρίσεις καθώς επίσης και η κατάκτηση του μόνου χρυσού μεταλλίου στο Paris Expo το 1889. Θα έρθει όπως και εποχή της Ποτοαπογόρευσης και η Αμερικάνικη αγορά θα παγώσει απότομα. Δεκάδες αποστακτήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν. Το ουίσκι όμως έρεε όπως έκανε και σε κάθε μεγάλο πλήγμα, πόλεμο, και πυρκαγιά που είχε προηγηθεί στην ιστορία.

Έτσι με την άρση της Ποτοαπαγόρευσης, το μεγαλύτερο φορτίο ουίσκι που θα έφευγε ποτέ από λιμάνι της Ιρλανδίας, έβαλε πλώρη από το Bushmills για το Σικάγο.

Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι, «Υπάρχουμε, εδώ και 400 χρόνια και δε σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε σύντομα».Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι, «Υπάρχουμε, εδώ και 400 χρόνια και δε σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε σύντομα».

Δείτε και εσείς πως είναι.

Δείτε ακόμα