SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
Συγκρίνουμε 5 Ιρλανδικά Ουίσκι

Συγκρίνουμε 5 Ιρλανδικά Ουίσκι

Υπερήφανοι για την ιστορία και την παράδοση τους, οι Ιρλανδοί αδιαμφισβήτητα ξέρουν από ουίσκι.

Το Ιρλανδικό Ουίσκι γνώρισε πολλές αναταραχές και υπήρξε κομμάτι της ιστορίας.

Εμείς φέρνουμε στο τραπέζι 5 από τα πιο All Time Classic Ιρλανδικά ουίσκι. Εσείς προσθέστε πάγο, καλή διάθεση και σίγουρα ένα από τα παρακάτω θα γίνει (αν δεν είναι ήδη) αγαπημένο σας.

Redbreast 12 y.o.

«Πείτε μας παλιομοδήτες. Το παρελθόν μας θα είναι πάντα ένας λόγος να είμαστε υπερήφανοι.»

Η εταιρεία W & A Gilbey ιδρύθηκε το 1857 και ξεκίνησε σε μικρά υπόγεια κελάρια στη γωνία της Oxford Street και της Berwick Street στο Λονδίνο.

Το 1861 η ταυτότητα της Gilbey’s ήταν η εισαγωγή κρασιών αλλά και η δημιουργία αποσταγμάτων και το 1887 εμπορεύονταν το «μοναδικό» αγνό Ιρλανδικό ουίσκι του John Jameson & Son. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο όνομα «Redbreast» εμφανίζεται τον Αύγουστο του 1912, όταν η Gilbey’s πωλούσε το “Redbreast” J.J. Liqueur Whiskey 12 Ετών, το οποίο περιγράφεται ως ένα από τα “διάσημα” εμπορικά ονόματα τους. Το γεγονός το Redbreast ήταν ήδη ένα διάσημο εμπορικό σήμα δείχνει ότι αυτό μπορεί να ήταν το ψευδώνυμο του J.J. Liqueur Whiskey 12 Ετών.

Το όνομα «Redbreast» προέρχεται από το πουλί, Robin Redbreast, και αποδόθηκε προς τιμή στον τότε πρόεδρο του Gilbey, ο οποίος ήταν φανατικός λάτρης πουλιών. Η τελευταία εμφιάλωση του Redbreast κάτω από το λάβαρο του Gilbey πραγματοποιήθηκε το 1985.

Redbreast 12 Year Old Whiskey

Το 1986 η Gilbey’s, η οποία είχε από καιρό σταματήσει να φυλάσσει και να ωριμάζει Redbreast στα θησαυροφυλάκια της στην οδό Harcourt, συνήψε μια συμφωνία για την πώληση του Redbreast στους Irish Distillers. Τον Δεκέμβριο του 1991, το Redbreast ξανασυστήθηκε στην αγορά από τους Irish Distillers Limited, μετά από απουσία σχεδόν 10 ετών.

Το χαρακτηριστικό μας Redbreast 12, υπερηφανεύεται για την πολυπλοκότητα της γεύσης και των χαρακτηριστικών ενός Pot Still ουίσκι. Φτιαγμένο από μείγμα βυνοποιημένου αλλά και μη βυνοποιημένου κριθαριού και στη συνέχεια περασμένο από τριπλή απόσταξη σε χάλκινους αποστακτήρες. Ωρίμαση σε ένα συνδυασμό bourbon και sherry βαρελιών, με αποτέλεσμα το διακριτικό στυλ του Redbreast sherry που αντικρίζεται σε κάθε φιάλη.

Αρωματικός Χαρακτήρας:

Ένα σύνθετο, πικάντικο και φρουτώδες άρωμα με εμφανή νότες από καψαλισμένο ξύλο.

Γευστικός Χαρακτήρας:

Πολυδιάστατο, αρωματικό, με απαλή υφή και αρμονική ισορροπία από πικάντικες, φρουτώδη νότες sherry και καψαλίσματος.

Επίγευση:

Ικανοποιητικά μεγάλη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του να παραμένει στον ουρανίσκο.

Παραγγείλτε online το Redbreast 12 y.o.

Teeling Single Grain

«Με το ένα μάτι στο παρελθόν, αλλά κοιτάζοντας προς το μέλλον, είμαστε η νέα γενιά των αποσταγματοποιών του Δουβλίνου. Προσεγγίζουμε την τέχνη μας με σεβασμό για τις γενιές που πέρασαν, αλλά με την αυτοπεποίθηση να σφυρηλατήσουμε το επόμενο κεφάλαιο της Ιρλανδίας, του Δουβλίνου και του Teeling Whiskey»

-Stephen Teeling

Η παραγωγή ουίσκι και η επιχειρηματικότητα ήταν ανέκαθεν κομμάτι της οικογένειας Teeling ήδη από το 1782, όταν ο Walter Teeling δημιούργησε ένα μικρό αποστακτήριο στη βιομηχανική καρδιά της πόλης του Δουβλίνου.

Από το 2012, ο Jack και ο Stephen Teeling, η τελευταία γενιά, έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο ιρλανδικό ουίσκι και το 2015, όταν άνοιξαν περήφανα το νέο αποστακτήριο Teeling Whiskey – το πρώτο νέο αποστακτήριο στο Δουβλίνο μετά από 125 χρόνια – πολύ κοντά στο δρόμο από όπου βρισκόταν κάποτε το αρχικό οικογενειακό αποστακτήριο.

Ένα εντελώς μοναδικό στυλ, πιέζοντας τα όρια της συμβατικότητας, εκεί όπου το παλιό συναντά το νέο. Το Teeling Single Grain είναι κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας ένα αντισυμβατικό μείγμα που αποτελείται από 95% καλαμπόκι και 5% βυνοποιημένο κριθάρι που έχει περάσει από τριπλή απόσταξη και έχει ωριμάσει αποκλειστικά σε βαρέλια από Γαλλική δρυ στα οποία προϋπήρχε Cabernet Sauvignon από την Καλιφόρνια, παράγοντας έτσι ένα πραγματικά μοναδικό Ιρλανδικό ουίσκι.

Το Καλαμπόκι: Αυτό το εξαιρετικά μοναδικό στυλ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου με βάση το καλαμπόκι. Η βάση καλαμποκιού 95%+ προσδίδει ένα σαφώς πιο γλυκό στυλ γεύσης.

Η Απόσταξη: Η διαδικασία απόσταξης παρέχει μια ελαφριά, μαλακή, ουδέτερη βάση πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά μέσω των βαρελιών στο επόμενο στάδιο.

Τα Βαρέλια: Η εντελώς μοναδική χρήση των βαρελιών κόκκινου κρασιού από την κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια, προσδίδει στο απόσταγμα χαρακτηριστικά κόκκινων μούρων καθώς επίσης και μια νότα καρυκεύματος.

Αρωματικός Χαρακτήρας:

Νότες μπαχαρικών και φρούτων που σμίγουν με μια υποκείμενη γλυκιά, ζαχαρένια αίσθηση.

Γευστικός Χαρακτήρας:

Ο ουρανίσκος αποκτά μια μεταξένια υφή με αρώματα καρυκεύματος και μούρων που ισορροπούν τους γλυκούς τόνους. Οι τάννινες που προκύπτουν από τη χρήση βαρελιών, δημιουργούν ένα μοναδικό, κοντό, ξηρό φινίρισμα, ενθαρρύνοντας για άλλη μια γουλιά.

Παραγγείλτε online το Teeling Single Grain

Bushmills Original

«Υπάρχουμε, εδώ και 400 χρόνια και δε σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε σύντομα».

Γεννημένο στη Βόρεια ακτή της Ιρλανδίας, το Bushmills είναι το παλαιότερο αποστακτήριο της χώρας με επίσημη άδεια παραγωγής από το 1608.

Το όνομα προέρχεται από το συνδυασμό των μύλων (mills) που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Bush.

Για να παραχθεί ένα ουίσκι single malt απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση 100% βυνοποιημένου κριθαριού και η απόσταξη να πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο αποστακτήριο.

Έτσι λοιπόν, όταν το 1850, το Παλάτι αποφάσισε να επιβληθεί φόρος σε όσους απόσταζαν στην Ιρλανδία φορολογώντας το κριθάρι που χρησιμοποιούσαν. Ωστόσο η επιβολή του φόρου αυτού έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία του Ιρλανδέζικου ουσίκι καθώς όλα τα αποστακτήρια στην Ιρλανδία, άρχισαν να αντικαθιστούν το κριθάρι με άλλους σπόρους όπως το καλαμπόκι ή και άλλους κατώτερης κατηγορίας και την αρχή της δημιουργίας των blended whiskeys.

Αυτό όμως δεν συνέβη με το αποστακτήριο Bushmills καθώς συνέχισε να χρησιμοποιεί 100% βυνοποιημένο κριθάρι ενώ χαρακτηριστικό τους είναι πως διατηρούν την ίδια μέθοδο παραγωγής τριπλής απόσταξης σε pot still, από το 1784.

To 1885 μια καταστροφική πυρκαγιά καταστρέφει το Παλιό Αποστακτήριο. Τίποτα όμως δεν σταμάτησε τους ιδιοκτήτες αλλά και τους εργαζόμενους από το να φτιάξουν ένα νέο στην ίδια ακριβώς θέση με σκοπό την ανταπόκριση στη ζήτηση της Αμερικάνικης Αγοράς.

Λίγο αργότερα θα έρθουν οι παγκόσμιες διακρίσεις καθώς επίσης και η κατάκτηση του μόνου χρυσού μεταλλίου στο Paris Expo το 1889. Θα έρθει όπως και εποχή της Ποτοαπογόρευσης και η Αμερικάνικη αγορά θα παγώσει απότομα. Δεκάδες αποστακτήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν. Το ουίσκι όμως έρεε όπως έκανε και σε κάθε μεγάλο πλήγμα, πόλεμο, και πυρκαγιά που είχε προηγηθεί στην ιστορία.

Έτσι με την άρση της Ποτοαπαγόρευσης, το μεγαλύτερο φορτίο ουίσκι που θα έφευγε ποτέ από λιμάνι της Ιρλανδίας, έβαλε πλώρη από το Bushmills για το Σικάγο.

Η συνταγή του Bushmills Original χρονολογείται πριν από την ποτοαπαγόρευση. Συνδυάζοντας το single malt ουίσκι μας με ένα πιο ελαφρύ grain ουίσκι, θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως την πλούσια, ομαλή και ζεστή γεύση.

Αρωματικός Χαρακτήρας:

Ελαφρύς και φρουτώδης με πικάντικα αρώματα και νότες βανίλιας που εξελίσσονται σε crème brulee.

Γευστικός Χαρακτήρας:

Απαλή, ζεστή αίσθηση με μια πινελιά γλυκύτητας μελιού.

Επίγευση:

Η επίγευση είναι τραγανή και φρέσκια με νότες μπαχαρικών.

Παραγγείλτε online το Bushmills Original

Jameson Irish Whiskey

«Είμαστε Ιρλανδοί, και οι ιστορίες είναι στο αίμα μας όπως και στο ουίσκι μας. »

Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, το Δουβλίνο ήταν το κέντρο της παραγωγής ουίσκι της Ιρλανδίας, με μεγάλα αποστακτήρια όπως το Powers το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο ιδρυτής του Jameson Irish Whiskey, ο Σκωτσέζος John Jameson, ανέλαβε τη διαχείρηση του αποστακτηρίου που ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του στην οδό Bow του Δουβλίνου το 1786.

Το 1805, το αγόρασε ολοκληρωτικά, και πέντε χρόνια αργότερα, ο John Jameson και ο γιος του ο οποίος είχε το ίδιο όνομα, ίδρυσαν επίσημα την εταιρεία John Jameson and Son Irish Whiskey.

Το αποστακτήριο είχε το παρατσούκλι «πόλη μέσα σε μια πόλη».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Jameson υπέφερε βαριά από το αντίκτυπο που είχε ο ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας στο εμπόριο με τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία, και από τη στιγμή που η σύγκρουση τελείωσε το 1921, η ποτοαπαγόρευση είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ, αποκόπτοντας εκείνη τη σημαντική αγορά και καταστρέφοντας περαιτέρω την ιρλανδική βιομηχανία οινοπνευματοδών.

Τη δεκαετία του 1960, τρεις από τους τέσσερις αποσταγματοποιούς στην Ιρλανδία που είχαν επιβιώσει από αυτούς τους δύσκολους καιρούς – ο Powers, ο Jameson και το Cork Distillery Company – σχημάτισαν την ένωση Irish Distillers.

Το τελευταίο μεμονομένο αποστακτήριο Bushmills, εντάχθηκε επίσης στους Irish Distillers το 1972.

Τη δεκαετία του 1990, μια πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αυτό που κάποτε ήταν η καρδιά του αποστακτηρίου. Παρέμεινε παραμελημένο για πολύ καιρό, αλλά σύντομα το Irish Distillers το αγόρασε πίσω, με την πρόθεση να ανοίξει ένα κέντρο επισκεπτών και ένα μουσείο.

Το 1997, άνοιξε το Old Experience, με την μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις παραγωγής, μπαρ γευσιγνωσίας και παλιά αναμνηστικά Jameson.

Το Jameson Irish Whiskey είναι αποτέλεσμα ανάμειξης τριπλά αποσταγμένου (σε παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήρα) ουίσκι, το οποίο παράγεται από βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο κριθάρι, και ουίσκι που παράγεται με τη σύγχρονη μέθοδο απόσταξης.

Το κριθάρι καλλιεργείται σε μια ακτίνα 160 χιλιομέτρων από το Midleton και το νερό προέρχεται από τον ποταμό Dungourney, ο οποίος περνάει μέσα από το αποστακτήριό.

Αρωματικός Χαρακτήρας:

Ελαφρύ άρωμα λουλουδιών εμπλουτισμένο με γλυκές και πικάντικες νότες ξύλου.

Γευστικός Χαρακτήρας:

Η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε νότες μπαχαρικών, ξηρών καρπών και βανίλιας, με υποψίες γλυκού sherry.

Επίγευση:

Χαρακτηριστικά απαλό τελείωμα, πλούσιο με έντονη παρουσία καραμέλας βουτύρου.

Παραγγείλτε online το Jameson Irish Whiskey

Tullamore Dew

«Η επιτυχία δεν έρχεται σε εκείνους που το επιθυμούν περισσότερο, αλλά σε εκείνους που νοιάζονται βαθιά για το τι κάνουν και αισθάνονται υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν. » Daniel E. Williams

Ως το αρχικό τριπλό blend Iρλανδικού ουίσκι, το Tullamore D.E.W. γιορτάζει την ομορφιά του blend. Το Tullamore D.E.W. έχει μια μακρά ιστορία με πολλές ακόμα ιστορίες να διηγηθεί καθώς το αποστακτήριο ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1829.

Το ουίσκι τους είναι το αποτέλεσμα οραματισμού και δέσμευσης για την ανάπτυξη του πάθους που είχε μια οικογένεια για το ουίσκι. Πολλοί θα είναι εξοικειωμένοι με το Tullamore DEW, αλλά μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία πίσω από αυτό. Το Tullamore είναι μια πόλη στην Ιρλανδία. Μια μικρή πόλη που σήμερα έχει πληθυσμό σχεδόν 13.000 άτομα.

DEW ή D. E. W. είναι τα αρχικά ενός από τους μεγαλύτερους αποσταγματοποιούς που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ιρλανδία. Το όνομά του ήταν Daniel Edmund Williams.

Ο άνθρωπος αυτός έχει μια απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία. Ξεκίνησε να εργάζεται στο αποστακτήριο ως σταβλίτης στην ηλικία των 15 ετών μέχρι την ηλικία των 25 ετών όταν έγινε Διευθυντής του Αποστακτηρίου.

Πως Φτιάχνεται: Τρεις τύποι σιτηρών, τριπλή απόσταξη και το blend τριών ιρλανδικών ουίσκι έχουν ως αποτέλεσμα τις σύνθετες αλλά ευδιάκριτες γεύσεις. Το grain ουίσκι προσφέρει στο αποτέλεσμα γλυκές νότες.

Τα Βαρέλια: Ωρίμαση σε τρία διαφορετικά βαρέλια για βάθος αλλά και ισορροπία. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ετών ωριμάζει στα παραδοσιακά βαρέλια, βαρέλια που προηγουμένως εμπεριείχαν burbon και μικρότερα βαρέλια που προηγουμένως εμπεριείχαν κρασί sherry.

Tullamore D.E.W. είναι το πρωτότυπο μείγμα ιρλανδικού ουίσκι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ομαλή και απαλή πολυπλοκότητα του. Τρία αποστάγματα ενώνονται για να δώσουν μια ισορροπία γεύσης όπως κανένα άλλο. Το Grain Whiskey προσδίδει γλυκές γεύσεις, το Malt Whiskey γεύσεις φρούτων και το Single Pot Whiskey γεύσεις μπαχαρικών.

Αρωματικός Χαρακτήρας:

Κομψό με αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών, απαλών μπαχαρικών και νότες βανίλιας.

Γευστικός Χαρακτήρας:

Aπαλό και πικάντικο, με ξηρούς καρπούς στο τελείωμα.

Παραγγείλτε online το Tullamore Dew

Δείτε ακόμα