SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
5 ελληνικά αφρώδη κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε

5 ελληνικά αφρώδη κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι αφρώδεις οίνοι έχουν κάτι πραγματικά μαγικό. Από εορταστικές προπόσεις μέχρι ήσυχες στιγμές περισυλλογής, τα αφρώδη ποτά έχουν τη μοναδική ικανότητα να αναδεικνύουν κάθε περίσταση. Ενώ η σαμπάνια μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα αφρώδη κρασιά, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από απολαυστικά αφρώδη ποτά που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Σύντομη ιστορία των sparkling wines

Η ιστορία των αφρωδών οίνων ξεκινά στη γραφική περιοχή της Σαμπάνιας στη Γαλλία. Ο θρύλος λέει ότι ο Dom Pérignon, ένας βενεδικτινός μοναχός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψή τους κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Αρχικά, οι φυσαλίδες θεωρήθηκαν ελάττωμα και οι οινοποιοί προσπάθησαν να αποτρέψουν την εμφάνισή τους. Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησαν ότι ο αφρισμός ήταν κάτι που έπρεπε να γιορτάζεται, και έτσι γεννήθηκε η σαμπάνια.
Ωστόσο, η έννοια του αφρώδους οίνου προηγείται της ανακάλυψης της σαμπάνιας κατά αιώνες. Ο πρώτος τεκμηριωμένος αφρώδης οίνος παρήχθη στις αρχές του 16ου αιώνα από τους οινοποιούς της περιοχής Limoux στη Γαλλία. Αν και η σαμπάνια μπορεί να είναι η πιο διάσημη, αφρώδεις οίνοι παρασκευάζονται πλέον παγκοσμίως, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και γευστικά προφίλ.

Ποικιλίες αφρωδών οίνων

Πάμε να γνωρίσουμε λίγο εκτενέστερα τα δύο πιο γνωστά είδη αφρωδών οίνων:

Σαμπάνια: Συχνά θεωρείται το αποκορύφωμα των αφρωδών οίνων, η σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Σαμπάνιας στη Γαλλία. Οι αυστηροί κανονισμοί και η εξαιρετική δεξιοτεχνία της έχουν ως αποτέλεσμα ένα κρασί γνωστό για την κομψότητα, τη φινέτσα και την πολυπλοκότητά του. Η σαμπάνια μπορεί να παραχθεί από τρεις ποικιλίες σταφυλιών: Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier.

Prosecco: Προερχόμενο από την Ιταλία, το Prosecco φημίζεται για τον ελαφρύ και αναζωογονητικό χαρακτήρα του. Φτιαγμένο κυρίως από το σταφύλι Glera, προσφέρει ζωηρές γεύσεις φρούτων και ένα ελαφρώς γλυκό προφίλ. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για απεριτίφ και κοκτέιλ όπως το Bellini.

Food pairing

Μια από τις χαρές των αφρωδών οίνων είναι η ευελιξία τους στο συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα πιάτων. Ακολουθούν ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων που συμπληρώνουν τις μοναδικές ιδιότητες των αφρωδών οίνων:

Στρείδια και θαλασσινά: Η υψηλή οξύτητα και ο αναβρασμός των αφρωδών οίνων κόβουν τον πλούτο των στρειδιών και των θαλασσινών, αποτελώντας ένα τέλειο ταίριασμα.

Τυρί: Από το κρεμώδες Brie μέχρι το αλμυρό Gruyère, οι αφρώδεις οίνοι συνδυάζονται υπέροχα με διάφορους τύπους τυριών. Οι φυσαλίδες καθαρίζουν τον ουρανίσκο, επιτρέποντας στις γεύσεις του τυριού να λάμψουν.

Πουλερικά: Οι αφρώδεις οίνοι, ειδικά εκείνοι με μια πινελιά γλυκύτητας, ενισχύουν τις γεύσεις του ψητού ή τηγανητού κοτόπουλου, καθιστώντας τους μια ευχάριστη επιλογή για πιάτα πουλερικών.

Ασιατική κουζίνα: Οι λεπτές γεύσεις των ασιατικών πιάτων, όπως το σούσι, το σασίμι και η ταϊλανδέζικη κουζίνα, συμπληρώνονται μοναδικά από αφρώδεις οίνους, δημιουργώντας μια ευχάριστη αντίθεση.

Επιδόρπια: Ενώ πολλοί αφρώδεις οίνοι είναι ξηροί, μπορείτε να βρείτε γλυκούς αφρώδεις οίνους που συνδυάζονται τέλεια με επιδόρπια με βάση τα φρούτα, γλυκά ή ακόμη και με μαύρη σοκολάτα.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε ελληνικά αφρώδη κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε:

Δείτε ακόμα