SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
Ποια είναι η ιστορία του BACARDI?

Ποια είναι η ιστορία του BACARDI?

Από την πρωτοπορία στις διαδικασίες παρασκευής ρουμιού μέχρι την επιβίωση από πυρκαγιές, σεισμούς και τυφώνες.

Ο ιδρυτής της BACARDÍ, Don Facundo πειραματίστηκε πολύ με τη διαδικασία απόσταξης πριν την τελειοποιήσει και ιδρύσει επίσημα την BACARDÍ στις 4 Φεβρουαρίου 1862 στο Santiago της Κούβας. Στην προσπάθειά του να παράγει ένα ελαφρύ, απαλό αλλά γευστικό ρούμι, πειραματίστηκε αποστάζοντας παράλληλα δύο βάσεις ρούμι. Το ένα βαρύτερο και πιο γευστικό, το Aguardiente, και το άλλο, το Redestilado, πολύ ελαφρύτερο χάρη στη διαδικασία που είναι γνωστή ως επαναπόσταξη. Όταν τα ανακάτεψε μαζί, βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε. Ένα απαλό και ελαφρύ ρούμι, ιδανικό για ανάμειξη ή για να το απολαύσετε σκέτο. Και έτσι γεννήθηκε η διαδικασία παράλληλης παραγωγής, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τη BACARDÍ.

Πίσω στο 1800, η συνέπεια κατά την παρασκευή ρουμιού δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το ρούμι παρασκευαζόταν συνήθως με φυσική ζύμωση, όπου οι αερομεταφερόμενες ζύμες έτρωγαν και ζύμωναν τη ζάχαρη για να παράγουν αλκοόλ. Οι αποσταγματοποιοί δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα κάθε φορά να δημιουργείται ένα απρόβλεπτο γευστικό προφίλ. Ο Don Facundo ωστόσο ανακάλυψε ότι απομονώνοντας ένα μόνο στέλεχος μαγιάς μπορούσε να εξασφαλίσει ένα σταθερό γευστικό προφίλ. Επέλεξε ένα συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης που βρέθηκε στο τοπικό ζαχαροκάλαμο του Σαντιάγο, το οποίο έμελλε να γίνει γνωστό ως La Levadura BACARDÍ. Καλλιεργήθηκε από τον γιο του, Facundo Bacardí Moreau, παραμένει το παλαιότερο κουβανικό στέλεχος ζύμης στον κόσμο και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Για να διασφαλιστεί η καθαρότητα και η συνοχή του ρουμιού BACARDÍ, η πολύτιμη μαγιά διατηρείται στο ψυγείο, φυλάσσεται κάτω μέτρα ασφαλείας, και έχουν πρόσβαση μόνο οι Maestros de Ron BACARDÍ και οι έμπειροι τεχνικοί του εργαστηρίου BACARDÍ. Η Προφητεία του “EL COCO”

Το El Coco, που φυτεύτηκε από τον γιο του Don Facundo στο αρχικό αποστακτήριο BACARDÍ στις 4 Φεβρουαρίου 1862 στο Σαντιάγκο της Κούβας, ήταν κάτι περισσότερο από ένας φοίνικας καρύδας. Το El Coco έγινε σύμβολο της δύναμης και της ανθεκτικότητας της οικογένειας που αντιμετώπιζε ό,τι της έριχνε η μητέρα φύση. Μια πυρκαγιά στο αποστακτήριο το 1880, πέντε σεισμοί το 1903, 1906, 1914, 1932 και 1947 και, φυσικά, πολλοί τυφώνες. Αυτή η ανθεκτικότητα έφερε την προφητεία του El Coco: “Η εταιρεία BACARDÍ θα επιβιώσει στην Κούβα όσο ζει ο κοκοφοίνικας”.

Ο αγαπημένος φοίνικας πέθανε δύο χρόνια πριν από τα 100α γενέθλιά του και, λίγο νωρίτερα, στις 14 Οκτωβρίου 1960, οι επαναστατικές κυβερνητικές δυνάμεις κατέσχεσαν παράνομα όλες τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία της BACARDÍ στην Κούβα χωρίς αποζημίωση. Πολλοί από την οικογένεια Bacardí είχαν ήδη εγκαταλείψει την Κούβα στην εξορία, αλλά όχι πριν μεταφέρουν έξυπνα το πολύτιμο στέλεχος ζύμης και το εμπορικό σήμα της BACARDÍ εκτός της χώρας.

Η προφητεία του El Coco ζει μέχρι σήμερα καθώς σε κάθε τοποθεσία της BACARDÍ σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν φοίνικες φυτεμένοι για να αντιπροσωπεύουν τον El Coco. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε την Casa BACARDÍ στο Πουέρτο Ρίκο, γνωστή και ως ο “Καθεδρικός Ναός του Ρούμι” και το μεγαλύτερο αποστακτήριο ρούμι υψηλής ποιότητας στον κόσμο, απολαύστε ένα Mojito κάτω από τους φοίνικες καθώς απολαμβάνετε την ιστορία της οικογένειας Bacardí!

Η Νυχτερίδα Σήμα Κατατεθέν

Η σύζυγος του Don Facundo, Doña Amalia, ήταν εκείνη που πρότεινε τη νυχτερίδα ως το εμβληματικό πλέον λογότυπο της BACARDÍ. Ανακαλύφθηκε στο αποστακτήριο και αναγνώρισε τις νυχτερίδες ως καλό οιωνό. Γιατί; Λοιπόν, οι νυχτερίδες αντιπροσώπευαν τόσο την καλή υγεία, την τύχη όσο και την οικογενειακή ενότητα στην Ισπανία, την πατρίδα του Don Facundo. Και για τους Taíno, τους ιθαγενείς της Κούβας, η νυχτερίδα αντιπροσώπευε τον φύλακα όλων των πολιτιστικών αγαθών.

Τόσο για να γιορτάσει την ισπανική κληρονομιά του Don Facundo όσο και το όνειρό του στην Κούβα, η Doña Amalia πρότεινε τη νυχτερίδα ως σύμβολο της BACARDÍ. Χωρίς να το συνειδητοποιήσει, αυτό αποδείχθηκε ιδιοφυές. Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή στην Κούβα δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν, οπότε η νυχτερίδα έγινε ένα εικονικό και αναγνωρίσιμο σύμβολο και έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να ζητούν το “El Ron del Muriciélago” ή αλλιώς “Το ρούμι της νυχτερίδας”.

Εκτός Κούβας, η δημοτικότητα του BACARDÍ εξαπλώθηκε γρήγορα στο γύρισμα του αιώνα. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι το ρούμι BACARDÍ ήταν απαραίτητο στις δημοφιλείς συνταγές κοκτέιλ της εποχής: το Daiquiri, το Cuba Libre και το Mismo. Για να καλύψει τη δίψα στην Ευρώπη, η BACARDÍ άνοιξε μια μονάδα εμφιάλωσης στη Βαρκελώνη το 1910, καθιστώντας την BACARDÍ Cuba την πρώτη πολυεθνική εταιρεία.

Μέχρι το 1983, η BACARDÍ είχε εμφιαλώσει, αποστείλει και πωλήσει συνολικά 200 εκατομμύρια κιβώτια ρούμι, που ισοδυναμούν με 2,4 δισεκατομμύρια φιάλες. Και μέχρι το 1987, μόνο το ετήσιο σύνολο έφτασε τα 20 εκατομμύρια κιβώτια. Αυτό ισοδυναμεί με 240 εκατομμύρια φιάλες ή 3,6 δισεκατομμύρια Mojitos – ετησίως.

Το πιο Βραβευμένο Ρούμι

Από τις βιομηχανικές καινοτομίες το 1876 στη Διεθνή Έκθεση της Φιλαδέλφειας μέχρι την απονομή του ισπανικού εθνόσημου, η BACARDÍ έχει βραβευτεί για τα επιτεύγματά της στην ποιότητα και την παραγωγή από την αρχή. Μέχρι σήμερα, το ρούμι BACARDÍ έχει λάβει πάνω από 990 βραβεία! Ένα μνημειώδες επίτευγμα για το πιο πολυβραβευμένο ρούμι στον κόσμο.

Γνωρίζατε ότι οι αγαπημένοι Maestros, οι τεχνίτες πίσω από τα ρούμια είναι κάτι περισσότερο από απλοί αποσταγματοποιοί; Φροντίζουν για όλη τη διαδικασία παρασκευής του ρουμιού – από την προμήθεια των συστατικών μέχρι την εμφιάλωση του τελικού προϊόντος – εξασφαλίζοντας κάθε φορά τη σταθερή οσμή, γεύση και ποιότητα του BACARDÍ.
Practice makes Perfect. Αυτή η τέχνη τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου μέσω μαθητείας που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια εκπαίδευσης κάτω από έναν εξειδικευμένο Maestro. Από το 1862 έχουν υπάρξει 83 Maestros, οι 26 ήταν μέλη της οικογένειας, και για 100 χρόνια όλοι προέρχονταν από την Κούβα.

Η κληρονομιά των κοκτεϊλ

Από τα Mojitos μέχρι τα Old Cubans, το ρούμι BACARDÍ έχει γίνει συνώνυμο πολλών κλασικών κοκτέιλ. Και το 1898 το Daiquiri έγινε η επιτομή της εκλέπτυνσης – δροσιστικό, παγωμένο και κομψά σερβιρισμένο σε ποτήρι coupette. Εφευρέθηκε από τον Jennings Stockton Cox, έναν μηχανικό ορυχείων, ο οποίος το ονόμασε έτσι από το ορυχείο Daiquirí στην Κούβα όπου εργαζόταν. Ο Cox αποφάσισε να φτιάξει κάτι δροσιστικό, κάτι για να νικήσει τη ζέστη της Κούβας. Έτσι, ανακάτεψε λάιμ, ζάχαρη, ρούμι BACARDÍ Superior, λίγο κρύο νερό και πάγο, μια πολυτέλεια για την εποχή. Ένα-δυο χτυπήματα αργότερα and the rest is history…

Δείτε ακόμα